Radiografiile Dentare
0O parte importanta a procedurilor de medicina orala, radiografiile dentare ofera stomatologului informatii importante despre ceea ce se intampla cu dintii, maselele si gingiile pacientului. Oferind detalii vizuale atat despre tesutul osos, cat si despre cel gingival, radiografia dentara prezinta o serie de avantaje si este folosita in diagnosticarea a numeroase conditii stomatologice:
Cariile dentare – Radiografia poate ajuta la detectarea cariilor dintre dinti sau a celor care se dezvolta sub plombe. Ascunse in spatiile dintre dinti, cariile pot ramane altfel ne-diagnosticate pana ce ajung la stadiul de durere. Acest moment poate fi deja tardiv pentru recuperarea dintelui respectiv.
Boli ale osului – Radiografiile dentare permit diagnosticarea diferitelor conditii si boli care ataca osul, altfel invizibile ochiului medicului stomatolog. Exista cazuri in care prima diagnoza de cancer si boli autoimune au fost detectate de dentisti prin intermediul radiografiei dentare.
Infectii sub-gingivale – Simptomele infectiilor sub-gingivale sunt de multe ori vizibile, dar radiografia ajuta la localizarea acestora.
Tumori – In acelasi mod, radiografiile dentare sunt utile la identificarea eventualelor tumori, precum si in a oferi detalii despre tipul acestora.
In plus, radiografiile dentare sunt folosite in cadrul procedurilor de stomatologie pediatrica pentru a vedea daca dantura tanarului pacient se dezvolta sanatos, in cazul in care exista o istorie de probleme stomatologice majore in familie.
O intrebare care apare recurent pe buzele pacientilor se refera la efectele pe care radiografiile dentare le pot avea asupra sanatii lor. Aceasta preocupare are drept baza principiul pe care radiografiile dentare functioneaza, si anume expunerea pacientului la radiatii. Si totusi, gradul expunerii nu este suficient de mare pentru a avea efecte pe termen lung asupra sanatatii noastre. De altfel, specialistii spun ca radiatiile la care suntem expusi in timpul unei astfel de proceduri sunt la un nivel mult mai scazut decat cele la care ne expunem vorbind la telefonul mobil, etc.
Medicii stomatologi si expertii in radiografie dentara folosesc o serie de tehnici pentru a reduce efectul acestei proceduri asupra sanatatii pacientilor. Printre aceste tehnici se numara utilizarea celui mai rapid receptor de imagine, reducerea dimensiunii razelor X (ori de cate ori acest lucru este posibil) in raport cu dimensiunea receptorului de imagine, folosirea celor mai moderne tehnici de expunere si procesare, utilizarea sorturilor cu plumb si a gulerelor care protejeaza glanda tiroida.
O alta modalitate de a reduce efectele radiografiilor dentare este diminuarea frecventei acestora. Prin urmare, este recomandabil ca ori de cate ori consultati un alt specialist decat cel care v-a vazut anterior, sa ii prezentati acestuia radiografiile recente pentru a nu trebui sa treceti printr-o noua procedura inutil.
Cu toate acestea, radiografiile dentare sunt departe de a constitui un factor de risc major. De fapt, specialistii spun ca aceste proceduri stomatologice prezinta un risc atat de scazut incat ele pot fi administrate chiar si pacientilor care au trecut printr-un tratament de chemoterapie in zona gatului sau a capului.