Blog

Radiografiile Dentare

0

O parte importanta a procedurilor de medicina orala, radiografiile dentare ofera stomatologului informatii importante despre ceea ce se intampla cu dintii, maselele si gingiile pacientului. Oferind detalii vizuale atat despre tesutul osos, cat si despre cel gingival, radiografia dentara prezinta o serie de avantaje si este folosita in diagnosticarea a numeroase conditii stomatologice:

Cariile dentare – Radiografia poate ajuta la detectarea cariilor dintre dinti sau a celor care se dezvolta sub plombe. Ascunse in spatiile dintre dinti, cariile pot ramane altfel ne-diagnosticate pana ce ajung la stadiul de durere. Acest moment poate fi deja tardiv pentru recuperarea dintelui respectiv.

Boli ale osului – Radiografiile dentare permit diagnosticarea diferitelor conditii si boli care ataca osul, altfel invizibile ochiului medicului stomatolog.  Exista cazuri in care prima diagnoza de cancer si boli autoimune au fost detectate de dentisti prin intermediul radiografiei dentare.

Infectii sub-gingivale – Simptomele infectiilor sub-gingivale sunt de multe ori vizibile, dar radiografia ajuta la localizarea acestora.

Tumori – In acelasi mod, radiografiile dentare sunt utile la identificarea eventualelor tumori, precum si in a oferi detalii despre tipul acestora.

In plus, radiografiile dentare sunt folosite in cadrul procedurilor de stomatologie pediatrica pentru a vedea daca dantura tanarului pacient se dezvolta sanatos, in cazul in care exista o istorie de probleme stomatologice majore in familie.

O intrebare care apare recurent pe buzele pacientilor se refera la efectele pe care radiografiile dentare le pot avea asupra sanatii lor. Aceasta preocupare are drept baza principiul pe care radiografiile dentare functioneaza, si anume expunerea pacientului la radiatii. Si totusi, gradul expunerii nu este suficient de mare pentru a avea efecte pe termen lung asupra sanatatii noastre. De altfel, specialistii spun ca radiatiile la care suntem expusi in timpul unei astfel de proceduri sunt la un nivel mult mai scazut decat cele la care ne expunem vorbind la telefonul mobil, etc.

Medicii stomatologi si expertii in radiografie dentara folosesc o serie de tehnici pentru a reduce efectul acestei proceduri asupra sanatatii pacientilor. Printre aceste tehnici se numara utilizarea celui mai rapid receptor de imagine, reducerea dimensiunii razelor X (ori de cate ori acest lucru este posibil) in raport cu dimensiunea receptorului de imagine, folosirea celor mai moderne tehnici de expunere si procesare, utilizarea sorturilor cu plumb si a gulerelor care protejeaza glanda tiroida.

O alta modalitate de a reduce efectele radiografiilor dentare este diminuarea frecventei acestora. Prin urmare, este recomandabil ca ori de cate ori consultati un alt specialist decat cel care v-a vazut anterior, sa ii prezentati acestuia radiografiile recente pentru a nu trebui sa treceti printr-o noua procedura inutil.

Cu toate acestea, radiografiile dentare sunt departe de a constitui un factor de risc major. De fapt, specialistii spun ca aceste proceduri stomatologice prezinta un risc atat de scazut incat ele pot fi administrate chiar si pacientilor care au trecut printr-un tratament de chemoterapie in zona gatului sau a capului.

January 14, 2014 |

Cat Costa sa Pui un Implant Dentar

2

Procedura de implantologie dentara este una dintre cele mai des utilizate tehnici stomatologice la care se apeleaza pentru inlocuirea dintilor lipsa. Implantul dentar este recomandat de medici in defavoarea altor proceduri stomatologice atat din motive estetice, cat si din motive medicale. Un obstacol in utilizarea acestei proceduri la scara si mai larga decat in prezent este, totusi, costul, acesteia, relativ ridicat in comparatie cu alte tehnici alternative.

Implanturi

Pentru a intelege de ce preturile sunt relativ mai mari si pentru a decide in cunostinta de cauza daca vreti sa faceti un implant dentar sau nu, trebuie sa stiti, in primul rand, pe ce baze se calculeaza costul unui implant dentar. Astfel, la calcularea pretului acestei proceduri, se iau in considerare urmatoarele componente: materia prima, preturile de laborator, costul radiografiilor si a altor proceduri adiacente implantului, gradul de specializare al medicului, etc. Iata cativa dintre factorii care influenteaza pretul unui implant dentar:

Tipul de implant folosit

Firma care a fabricat surubul utilizat ca support in cadrul procedurii de implantologie, precum si materialul din care este facuta coroana sunt factori importanti in stabilirea pretului implantului. Coroanele de acrilat sau cele metalice au costuri simtitor mai mici, dar durabilitatea acestor materiale nu le recomanda pentru o folosire in masa. Mult mai rezistente, dar si mult mai scumpe, zirconiul si ceramica sunt materialele preferate de medicii stomoatologi. Implanturi dentare cu pretul accesibile sunt de la Alpha Dent sau AB Dental, iar printre cele mai scumpe firme sa numara Zimmer si Nobel

Numarul de implanturi necesare

Pretul implantarii unui singur dinte poate parea mare, dar atunci cand sunt necesare mai multe implanturi, sumele sunt deja imense, in special daca vorbim despre efectuarea unui tratament complex intr-una din clinicile de top si despre folosirea de materiale de calitate superioara. Daca aveti nevoie de cateva implanturi, nu trebuie sa va mire daca costul estimat este exprimat in mii de euro.

Necesitatea efectuarii altor interventii chirurgicale adiacente

Poate vi se pare ciudat ca ati auzit vehiculandu-se in jurul dvs. preturi foarte diferite atunci cand este vorba despre realizarea unui implant dentar. Nu este nimic de mirare in faptul ca costul implantului dentar difera de la o persoana la alta, si asta si in cazul in care se folosesc aceleasi materiale si acelasi brand. Unii pacienti au nevoie, pe langa procedura de implantologie dentara, si de alte interventii chirurgicale, precum adaugarea de tesut osos in cazul in care osul mandibular sau maxilar este insuficient de gros pentru a sustine implantul. In plus, indiferent daca vorbim despre grefe naturale sau sintetice, pretul acestor este destul de ridicat.

Tipul de anestezie

Procedura de implantologie dentara este de obicei acompaniata de o anestezie locala. Cu toate acestea, uneori stomatologii inteleg ca se impune o anestezie generala, caz in care este nevoie ca un medic anestezist sa fie prezent. Acest factor are o importanta deosebita in calcularea pretului implantului dentar.

December 23, 2013 |

Top Clinici Stomatologice din Bucuresti

0

Capitala Romaniei a vazut aparand in ultimii 10 ani o serie de clinici stomatologice, gazduite de cladiri moderne si oferind o gama larga de servicii, de la simplele extractii si plombe, pana la interventii chirurgicale si proceduri de stomatologie estetica. Clinicile de top ale Bucurestiului pot fi gasite in special in zonele centrale, dar si in cartiere rezidentiale precum Herastrau, Piata Delfinului, Drumul Taberei si Cotroceni.

Clinica stomatologica Dentex Flex

 

Deschisa in 1991 la initiativa unui stomatolog de origine romana – Florian Lazar, care a studiat la Universitatea din Dusseldorf, clinica stomatologica Dentex Flex a fost printre primele astfel de institutii medicale care au aparut in peisajul bucurestean. Acestei clinici ii revine si meritul de a fi introdus tehnica stomatologica a coroanelor ceramice pe piata romaneasca. Folosind personal care a studiat la universitatile stomatologice de top ale lumii, Dentex Flex este, intr-adevar, o clinica de top a Bucurestiului. In plus, la Dentex Flex puteti beneficia si de servicii de asigurare dentara, ale caror preturi incep cu 135 de euro pe an.

 

Clinica stomatologica DentLand

 

O clinica stomatologica de top a Bucurestiului, dotata cu aparatura de ultima generatie si operata de o echipa de profesionisti, DentLand ofera o gama completa de servicii stomatologice. Aceasta clinica, care si-a deschis portile in 2001, are deja o baza destul de cuprinzatoare de pacienti, care revin la DentLand pentru consulturi periodice, precum si pentru proceduri mai complicate efectuate cu un grad inalt de profesionalism de medicii DentLand.

 Clinica stomatologica Dent Estet

 

Pornind de la premisa ca un zambet frumos se bazeaza pe o dantura sanatoasa, clinica Dent Estet este una dintre principalele institutii stomatologice din Bucuresti, care ofera locuitorilor capitalei servicii specializate si profesionale. Printre acestea nu se numara numai simplele proceduri stomatologice, precum tratarea cariilor, implantul dentar si extractiile. La Dent Estet puteti beneficia de servicii de albire tentara care folosesc o tehnica de ultima ora, numita Zoom ®. Prin intermediul programului Inspire ®, specialistii de la Dent Estet permit pacientilor acestei clinici sa profite de tratamente complexe care combina estetica dentara cu cea faciala fara a trebui sa viziteze clinica de doua ori.

Clinica stomatologica Imperial Dent

 

Cu trei locatii – doua in zone ultra centrale ale capitalei (Alba Iulia si Victoriei) si una la Piata Delfinului, clinica Imperial Dent a adus prin intermediul sistemul de franciza, calitatea serviciilor de stomatologie din vest, dar a pastrat preturile romanesti. O clinica de elita a Bucurestiului, Imperial Dent ofera o gama larga de servicii, printre care se numara proceduri de chirurgie orala, paradontologie, precum si stomatologie pediatrica.

Clinica stomatologica DentaPlus

 

Beneficiind de dotari moderne si folosind echipamente de ultima generatie, clinica Denta Plus sta la dispozitia tuturor celor care doresc sa profite de servicii medicale de calitate. Situata in bulevardul Iancu de Hunedoara, clinica stomatologica Denta Plus ofera tratamente de implantologie dentara, de ortodintie, precum si servicii de stomatologie pediatrica.

December 10, 2013 |

Procedura de Implantare

0

O tehnica stomatologica folosita relativ frecvent, procedura de implantologie dentara consta in implantarea unui surub in tesutul osos cu scopul ca acesta sa serveasca drept suport unui dinte artificial. Aceasta procedura se desfasoara pe trei etape. Prima consta in implantarea surubului respectiv, care tine loc de radacina, sub tesutul gingival. Dupa o perioada de vindecare, implantul trebuie descoperit prin inlaturarea partiala a gingiei care il acopera.

In cadrul celei de-a doua etape, chirurgul verifica daca implantul s-a sudat de os si insereaza un element de legatura care patrunde prin gingie in gura. Acest element poarta denumirea de fundatie. Fundatiile au diferite forme si pot fi produse industrial sau pe comanda in laboratorul cu care lucreaza dentistul dvs. Odata ce fundatia a fost instalata, se lasa sa se vindece gingia din jurul acesteia  si sa formeze un fel de manseta sau guler prin care medicul stomatolog are acces la implant pe parcursul urmatoarei etape – de implantare propriu-zisa a dintelui sau dintilor  artificiali.

Cercetarile ultimilor ani ne-au aratat ca este de multe ori posibil ca dentistul sa instaleze fundatie in acelasi timp cu implantul. Aceasta procedura are anumite limite, dar elimina necesitatea unei a doua interventii chirurgicale pentru a inlatura gingia si descoperi implantul. Cu toate acestea, implantul are nevoie de o perioada de vindecare adecvata pentru ca  surubul sa se integreze in os.

 

Unde au loc procedurile de implantologie dentara?

 

Majoritatea procedurilor de chirurgie orala, printre care si cea de implantologie dentara, au loc in cabinetul dentistului si numai rareori, in special in cazul in care medicul suspecteaza ca ar putea aparea complicatii, in incinta unui spital cu sectie de stomatologie. Anestezia locala este, de obicei suficienta, pentru o astfel de procedura ambulatorie.

Cat timp dureaza intreaga procedura?

 

Procedura de implantologie dentara se poate intinde pe cateva luni si poate implica o echipa formata dintr-un medic specializat in chirurgie orala, un periodont si un tehnician dentar. Perioada de vindecare este foarte importanta pentru succesul implantului. De aceea, dentistii prefera sa ia mai mult timp intre etapele procedurii de implant.

Care este rata de succes a procedurii de implantologie dentara?

 

In ciuda faptului ca este o tehnica stomatologica des utilizata si a zecilor de ani de cercetari in acest sens, procedura de implantologie dentara nu are pana acum o rata de succes de 100%. Cu toate acestea, procentul a crescut simtilor de cand aceasta procedura se face pe cale chirurgicala si in prezent, putem vorbi despre o rata de succes de aproximativ 90%.

Ce se intampla cand procedura de implantologie dentara esueaza?

 

Atunci cand un implant dentar nu se integreaza bine, el trebuie scos deoarece nu poate fi reparat. Cel mai bun sfat in acest caz il primiti de la medicul stomatolog dupa examinarea prealabila a zonei. Este posibil ca acesta sa va propuna efectuarea unui noi proceduri de implantologie dentara dupa o pauza de cateva luni pentru ca zona sa se vindece.

December 2, 2013 |

Ce Este Implantul Dentar

0

Un implant dentar reprezinta o metoda de inlocuire a unui dinte pierdut, care consta in plasarea unei radacini artificiale in maxilar cu scopul de a sustine acest dinte sau un pod care face legatura intre doi sau mai multi astfel de dinti. Implanturile dentare sunt o tehnica stomatologica utilizata la scara larga. Printre cei care apeleaza la implanturi detale se numara pacientii care au pierdut un dinte sau mai multi din cauza unei boli parodontale, ca urmare a unui accident, sau din alte cauze.

implant

Tipuri de implanturi dentare

Implantul intraosos – este cel mai frecvent utilizat tip de implant dentar. Aceasta procedura consta in inserarea unui surub, cilindru sau lame de titan in osul mandibular sau maxilar al pacientului. Aceasta procedura este urmata de o perioada de asteptare in care tesutul gingival al zonei afectate trebuie sa se vindece, dupa ce se efectueaza inca o  interventie chirurgicala al carei scop este implantarea in baza a unui element de suport, care va servi drept sprijin pentru coroana sau coroanele artificiale.

Implantul subperiostal – este un al doilea tip de implant. Principala diferenta fata de implantul intraosos consta tipul de material folosit. Implantul subperiostal consta in inserarea unui element metalic. Daca suportul de titaniu era implantat in osul mandibular sau maxilar al pacientului, cel metaliv este inserat sub gingie, iar perioada care urmeaza consta in sudarea metalului de os. Suportul metalic este folosit in acelasi scop – de a sprijini coroana sau coroanele artificiale.

Avantajele implanturilor dentare

Implanturile dentare au numeroase avantaje, in special daca sunt comparate cu proteza. Printre aceste avantaje se numara:

Infatisarea fizica – deoarece sunt concepute pentru a fuziona cu osul, implanturile dentare arata si se simt la fel ca dintii naturali.

Capacitati discursive imbunatatite – spre deosebire de proteza dentara care poate conferi o senzatie ca dintii aluneca in gura, facand purtatorul acesteia sa mormaie, implanturile dentare ii permit sa vorbeasca fara a simti nici un disconfort.

Confort – implantul dentar nu produce nici o senzatie diferita de proprii dinti.

Mestecare usoara a alimentelor – protezele glisante pot face mestecatul dificil. In schimb, implanturile dentare functionează ca dintii dvs. proprii, permitandu-va sa mestecati alimentele dumneavoastra preferate fara a simti nici o senzatie de durere.

O mai buna sanatate orala  – deoarece dintii din jur nu sunt modificati pentru a sustine implantul, sanatea dvs. orala nu sufera nici o consecinta pe termen lung. In plus, implanturile fiind individuale permit un acces mai usor in spatiul dintre dinti, facand igiena orala mai usoara.

Durabilitate – bazandu-se pe materiale rezistente precun titaniul, implanturile dentare pot dura zeci de ani si chiar intreaga viata.

Exita cazuri in care implanturile dentare nu sunt recomandate?

Orice pacient suficient de sanatos pentru a suferi o extractie dentara sau o alta procedura de chirurgie orala  obisnuita poate fi considerat candidat potential pentru un implant dentar. Conditiile de baza pe care pacientii trebuie sa le indeplineasca sunt gingii sanatoase si suficient tesut osos pentru a sustine implantul. Fumatorii, persoanele care sufera de boli cronice precum diabetul sau conditiile cardiace, precum si pacientii care au facut radioterapie in zona capului sau gatului trebuie evaluati in mod individual.

November 27, 2013 |
Skip to toolbar